De fysiotherapeut is expert bij klachten aan spieren, gewrichten, pezen en zenuwen, ofwel: ‘het bewegingsapparaat’. Fysiotherapie is bedoeld voor mensen met lichamelijke klachten die hun bewegingsmogelijkheden beperken. De therapeut helpt u bij het voorkomen, verhelpen of verminderen van lichamelijke klachten en zorgt ervoor dat u weer optimaal kunt bewegen. De klachten kunnen heel verschillend van aard zijn en ook heel verschillende oorzaken hebben. Denk daarbij bijvoorbeeld aan (sport)blessures of aan problemen als gevolg van een herseninfarct, langdurige klachten na een coronabesmetting, artrose (gewrichtsslijtage) of revalidatie na een operatie.

Mensen die door fysieke of psychische problemen niet meer in staat zijn hun dagelijkse handelingen uit te voeren kunnen bij de ergotherapeut terecht. Onder dagelijkse handelingen vallen bijvoorbeeld aankleden, eten/drinken, werken of het uitvoeren van hobby’s.

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie in het onderzoeken en behandelen van patiënten met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. Hierbij gaat de aandacht vooral naar gewrichten, spieren en/of zenuwen waarvan de functie verstoord is. Hierdoor ontstaat er vaak pijn en zijn er belemmeringen bij het bewegen. Er is aandacht voor de samenhang van klachten in het gehele lichaam. Dit heeft vaak weer invloed op de houding. 

De kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van kinderen van 0 tot 18 jaar. Het werken met kinderen vraagt een andere aanpak dan het werken met volwassenen. Een kind groeit en ontwikkelt zich immers volop.

Iedereen heeft in zijn kinderjaren leren bewegen. Spelenderwijs ontwikkelen kinderen hun zintuigen en hun motoriek. Meestal gaat dat goed en bijna ongemerkt. Maar bij sommige kinderen duurt het langer, of wijkt de ontwikkeling af van wat gebruikelijk is.

Onze praktijk verzorgde meer dan 30 jaar de fysiotherapie in het woon- en zorgcentrum ’t Seghe Waert. Daar hebben we een schat aan ervaring met fysiotherapie bij ouderen opgedaan. Na de sluiting van 't Seghe Waert hebben wij in onze praktijk een ruime oefenzaal gecreëerd.

De behandeling van mensen met de ziekte van Parkinson begint met het inventariseren van de problemen/klachten die u in het dagelijks leven ondervindt. Via vragenlijsten en testen proberen we een zo goed mogelijk beeld te krijgen. Als dat nodig is komen we hiervoor ook bij u thuis.

Patiënten met claudicatio intermittens (etalagebenen) hebben pijn bij het lopen door slagaderverkalking in de benen. Het is een veelvoorkomende aandoening, die vooral bij ouderen voorkomt.

Wat is een voorste kruisband?

De voorste kruisband is een belangrijke band die zich midden in de knie bevindt. Hij is ongeveer 60 mm lang en heeft dezelfde diameter als een pink. De kruisband zorgt voor stabiliteit en voorkomt dat het onderbeen naar voren schuift ten opzichte van het bovenbeen en dat er te veel gedraaid wordt in de knie.

Bekken- en bekkenbodemfysiotherapie zijn gericht op de behandeling van klachten in het gehele gebied van buik, bekken en lage rug. De spieren in dit gebied hebben een grote invloed op uw houding en bewegingsmogelijkheden.

Door de medische behandeling van kanker kunt u te maken krijgen met klachten als onzekerheid, vermoeidheid en conditieverlies. Het dagelijks leven kost vaak moeite. Zowel tijdens als na de behandeling van kanker kan het zinvol zijn om door training uw conditie zoveel mogelijk op peil te houden. Dat kan bijdragen aan het herstel en het gevoel van welbevinden.

Duizeligheid is iets waar iedereen wel eens te maken mee heeft maar lastig te beschrijven is. Het wordt soms ervaren als een dronken gevoel, of als een licht gevoel in het hoofd. Maar ook het gevoel dat de wereld draait is een bekend verschijnsel.

Het Medical Taping Concept is een van oorsprong Aziatische tapemethode, die niet alleen een stabiliserende werking heeft op gewrichten, maar ook de spierfunctie, de bloedsomloop en de lymfecirculatie stimuleert en ondersteunt.

De term RSI, die jarenlang gangbaar was, wordt tegenwoordig liever vervangen door de term KANS (Klachten Arm Nek Schouder). In alle gevallen betreft het de klachten die ontstaan als gevolg van het maken van zich steeds herhalende bewegingen tijdens werk, sport en vrije tijd.

Sporten is leuk en gezond maar kan ook klachten veroorzaken. Als dat het geval is kan de fysiotherapeut uitzoeken wat er precies aan de hand is en waardoor de klachten zijn ontstaan. De behandeling is erop gericht de klachten terug te dringen.

COPD is de afkorting voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease, in het Nederlands betekent dit chronische, belemmerende, longziekten. Het is een verzamelnaam voor longaandoeningen zoals chronische bronchitis en longemfyseem.

Deze vorm van fysiotherapie is bedoeld voor mensen met langdurige rug-, nek-, knie- en enkelklachten. De fysiotherapeut kijkt naar de stand van de wervelkolom, het hoofd en het bekken ten opzichte van elkaar.

Sinds 1992 is wettelijk vastgelegd dat dieren alleen behandeld mogen worden met fysiotherapie door fysiotherapeuten die een gespecialiseerde opleiding hebben gevolgd en geregistreerd zijn.