De fysiotherapeut is expert bij klachten aan spieren, gewrichten, pezen en zenuwen, ofwel: ‘het bewegingsapparaat’. Fysiotherapie is bedoeld voor mensen met lichamelijke klachten die hun bewegingsmogelijkheden beperken. De therapeut helpt u bij het voorkomen, verhelpen of verminderen van lichamelijke klachten en zorgt ervoor dat u weer optimaal kunt bewegen. De klachten kunnen heel verschillend van aard zijn en ook heel verschillende oorzaken hebben. Denk daarbij bijvoorbeeld aan (sport)blessures of aan problemen als gevolg van een herseninfarct, langdurige klachten na een coronabesmetting, artrose (gewrichtsslijtage) of revalidatie na een operatie.

 

Mensen die door fysieke of psychische problemen niet meer in staat zijn hun dagelijkse handelingen uit te voeren kunnen bij de ergotherapeut terecht. Dit kan komen door een fysieke of psychische belemmering, disbalans in belasting en belastbaarheid of moeite hebben met energiebeheer. Onder dagelijkse handelingen vallen bijvoorbeeld aankleden, eten/drinken, werken of het uitvoeren van hobby’s.

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie in het onderzoeken en behandelen van patiënten met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. Hierbij gaat de aandacht vooral naar gewrichten, spieren en/of zenuwen waarvan de functie verstoord is. Hierdoor ontstaat er vaak pijn en zijn er belemmeringen bij het bewegen. Er is aandacht voor de samenhang van klachten in het gehele lichaam. Dit heeft vaak weer invloed op de houding. 

De kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van kinderen van 0 tot 18 jaar. Het werken met kinderen vraagt een andere aanpak dan het werken met volwassenen. Een kind groeit en ontwikkelt zich immers volop.

Iedereen heeft in zijn kinderjaren leren bewegen. Spelenderwijs ontwikkelen kinderen hun zintuigen en hun motoriek. Meestal gaat dat goed en bijna ongemerkt. Maar bij sommige kinderen duurt het langer, of wijkt de ontwikkeling af van wat gebruikelijk is.

Onze praktijk verzorgde meer dan 30 jaar de fysiotherapie in het woon- en zorgcentrum ’t Seghe Waert. Daar hebben we een schat aan ervaring met fysiotherapie bij ouderen opgedaan. Na de sluiting van 't Seghe Waert hebben wij in onze praktijk een ruime oefenzaal gecreëerd.

Door de medische behandeling van kanker kunt u te maken krijgen met klachten als onzekerheid, vermoeidheid en conditieverlies. Het dagelijks leven kost vaak moeite. Zowel tijdens als na de behandeling van kanker kan het zinvol zijn om door training uw conditie zoveel mogelijk op peil te houden. Dat kan bijdragen aan het herstel en het gevoel van welbevinden.

Het Medical Taping Concept is een van oorsprong Aziatische tapemethode, die niet alleen een stabiliserende werking heeft op gewrichten, maar ook de spierfunctie, de bloedsomloop en de lymfecirculatie stimuleert en ondersteunt.

Sinds 1992 is wettelijk vastgelegd dat dieren alleen behandeld mogen worden met fysiotherapie door fysiotherapeuten die een gespecialiseerde opleiding hebben gevolgd en geregistreerd zijn.