Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie waarbij de aandacht vooral gaat naar gewrichten, spieren en/of zenuwen waarvan de functie verstoord is. Door die verstoorde functie ontstaat er vaak pijn en zijn er beperkingen bij het bewegen.

Dit heeft vaak weer invloed op de houding. Het doel van manuele therapie is om de gewrichten beter te laten bewegen en tegelijkertijd de houding te verbeteren.

Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke gewrichtsmobilisaties. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Manuele therapie wordt vooral toegepast bij klachten aan de wervelkolom en klachten die daarmee samenhangen. De aandacht gaat onder andere uit naar:

  • hoofd- en nekpijn, samen met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • nek- en schouderklachten met pijn die uitstraalt tot in de armen
  • klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
  • artrose van de heupen
  • lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen
  • bepaalde vormen van duizeligheid, opgewekt door het bewegen van de nek

Een manueel therapeut heeft extra kennis opgedaan op het gebied van (wetenschappelijke) diagnostische, therapeutische, manuele en communicatieve vaardigheden en is daarom geschikt om cliënten met bewegingsgerelateerde problemen een oplossing te bieden.

Erna de Goede
Manuele therapie wordt in onze praktijk verzorgd door Erna de Goede.