Wat is een voorste kruisband?

De voorste kruisband is een belangrijke band die zich midden in de knie bevindt. Hij is ongeveer 60 mm lang en heeft dezelfde diameter als een pink. De kruisband zorgt voor stabiliteit en voorkomt dat het onderbeen naar voren schuift ten opzichte van het bovenbeen en dat er te veel gedraaid wordt in de knie.

Kruisbanden in knie

Wanneer de kruisband (gedeeltelijk) gescheurd is, doet dat niet altijd veel pijn. De knie is na het moment van de blessure wel snel dik en kan instabiel aanvoelen. Een instabiele knie voelt alsof u er doorheen kan zakken. Bij verdenking van een kruisbandletsel zal de fysiotherapeut, doorverwijzen naar een orthopeed die u verder onderzoekt.

Behandelmogelijkheden

Als de diagnose is gesteld, moet er een behandelplan worden gemaakt. Hierbij wordt gekeken naar onder andere uw (sportieve) wensen en de mogelijkheden met de beschadigde kruisband. Het kan zijn dat er wordt gekozen voor fysiotherapie met een trainingsprogramma of een operatie waarbij de kruisband wordt vervangen. Voor de operatie wordt de knie getraind: hoe sterker de knie is voor de operatie, hoe beter het resultaat. Na de operatie kunt u revalideren onder begeleiding van de fysiotherapeut. Bij Seghwaert fysiotherapie beschikken we daarvoor over de geschikte expertise en materialen. Pijnvrij werken of sporten is het doel.

Revalidatie na operatie

Na de operatie gaan wij intensief met u aan de slag. In het begin moet de knie goed strekken, volledig buigen en moet het vocht wegtrekken uit de knie. Ook wordt er aandacht besteed aan een vloeiend looppatroon. In het begin loopt u een aantal weken met twee krukken en wordt u begeleid bij de afbouw. Al snel wordt er gestart met het trainen van spierkracht: alle spieren in het bovenbeen, in het onderbeen, de romp en de heup moeten worden versterkt ter voorbereiding op de verdere revalidatie.

Naar mate de revalidatie vordert worden de oefeningen geïntensiveerd en wordt er gestart met behendigheids-, stabiliteit-, coördinatie- en balanstraining en worden de spierkrachtsoefeningen verzwaard. Meestal na 10-12 weken mag er gestart worden met joggen; de conditionele training wordt nu fors uitgebreid.

Coördinatie

Wat is coördinatie eigenlijk? Coördinatie kan het best worden omschreven als het harmonisch samenwerken van spieren en gewrichten tijdens een activiteit, waardoor u soepel kunt bewegen. Na een kruisbandreconstructie kan de samenwerking tussen de spieren en gewrichten verstoord raken. De spieren zitten in een keten aan elkaar gekoppeld, daarom wordt er ook aandacht wordt besteed aan heup- en rompstabiliteit. Allemaal om te voorkomen dat blessures terugkeren.

Stabiliteit

Stabiliteit betekend eigenlijk stevigheid. Een stabiel kniegewricht is stevig, zonder de kans dat u er doorheen zakt. In stilstaande positie is dit misschien makkelijk, maar tijdens het dagelijks leven of tijdens sport kan dit een stuk lastiger zijn. Als u in deze situaties door de knie heen zakt, is de knie instabiel.

De stabiliteit van gewrichten, en dus ook die van de knie, wordt door verschillende structuren geregeld, onder andere door de botten en de banden/kapsels rond de gewrichten. Dit heet passieve stabiliteit. Pezen en spieren hebben ook een belangrijke stabiliserende functie, zij zorgen voor actieve stabiliteit. Des te beter de actieve stabiliteit is ontwikkeld, hoe minder de structuren die voor passieve stabiliteit zorgen belast worden. Als de spieren die het kniegewricht stabiel maken versterken, is de kans op een nieuwe scheuring kleiner.

Latere fase herstel
In een latere fase van het herstel worden coördinatie en training door middel van afleiding steeds verder uitgebreid: de revalidatie wordt dynamischer met steeds meer richtingsveranderingen zodat de knie ook zijwaartse krachten kan weerstaan. Ook start u met het opbouwen van sprongkracht en het verbeteren van uw sprong- en landingstechniek. Het doel in deze fase van de revalidatie is om u volledig terug te laten keren naar (wedstrijd)sport of fysiek zwaar werk. Wannéér dat lukt is afhankelijk van de soort sport. Het spelen van een voetbalwedstrijd kan meestal weer 9-12 maanden na de operatie.

Heeft u nog vragen over de revalidatie of wilt u een afspraak maken dan kunt u ons bereiken via email: of telefonisch: 079-3412906.

Vincent Hestens
Revalidatie na een kruisbandblessure wordt in onze praktijk verzorgd door Vincent Hestens.