Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie in het onderzoeken en behandelen van patiënten met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. Hierbij gaat de aandacht vooral naar gewrichten, spieren en/of zenuwen waarvan de functie verstoord is. Hierdoor ontstaat er vaak pijn en zijn er belemmeringen bij het bewegen. Er is aandacht voor de samenhang van klachten in het gehele lichaam. 

Het doel van manuele therapie is om de gewrichten beter te laten bewegen en de pijn te verminderen. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke gewrichtsmobilisaties. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar. Een manueel therapeut kan ook een manipulatie toepassen: een korte, snelle beweging in de eindstand van het gewricht. Hierbij kan een klein klikje hoor- en voelbaar zijn, dit is niet pijnlijk. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding, specifieke oefentherapie en inzicht in gezond bewegen. 

Manuele therapie wordt vooral toegepast bij klachten aan de wervelkolom en klachten die daarmee samenhangen. De aandacht gaat onder andere uit naar:

  • hoofd- en nekpijn, samen met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • nek- en schouderklachten met pijn die uitstraalt tot in de armen
  • klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
  • artrose van diverse gewrichten
  • lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen
  • bepaalde vormen van duizeligheid, opgewekt door het bewegen van de nek
  • overige orthopedische aandoeningen zoals: heup-, knie-, elleboog- en enkelklachten

Een manueel therapeut heeft extra kennis opgedaan op het gebied van (wetenschappelijke) diagnostische, therapeutische, manuele en communicatieve vaardigheden en kan cliënten met bewegingsgerelateerde problemen een goede oplossing bieden.


Manuele therapie wordt in onze praktijk verzorgd door Erna de Goede en Vincent Hestens.

 

Erna de Goede