Dry needling is een behandelmethode die kan worden toegepast door de fysiotherapeut, waarbij met behulp van een acupunctuur naald spieren aangeprikt worden waardoor deze snel en langdurig ontspannen. Een acupunctuur naald is een ‘droge’ (dry) naald (needling). Bij dry needling wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten. Met behulp van de acupunctuur naald worden specifieke ‘triggerpoints’ kort gestimuleerd waarna deze zich ontspannen.

Een triggerpoint is een verkrampt plekje in de spier, wat naast lokale (druk)pijn, ook pijn op afstand kan veroorzaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pijn in de lage rug, die veroorzaakt kan worden door triggerpoints in de bilspier. Door een triggerpoint kunnen er bewegingsbeperkingen ontstaan in bijhorende gewrichten. Ook kan er een verminderde kracht ervaren worden in de betrokken spier(en).Mensen kunnen pijn-ontwijkend gedrag ontwikkelen, of te wel: u gaat anders bewegen door de pijn.

Een triggerpoint kan op verschillende manieren ontstaan, denk bijvoorbeeld aan:

-              Een acute oorzaak, zoals bijvoorbeeld een verkeerde beweging.

-              Een chronische oorzaak, zoals bijvoorbeeld langdurig verkeerde houdingen.

-              Langdurige overbelasting, door bijvoorbeeld computer gebruik of bij sporten.

-              Langdurige onderbelasting, door bijvoorbeeld gips of een sling.

-              Psychologische factoren zoals stress of depressie.

-              Slaaptekort.

Dry needling richt zich op het ‘uitschakelen’ van deze triggerpoints. Dit gebeurd door deze triggerpoints gericht aan te prikken met het naaldje, waarna het triggerpoint wordt ‘gedeactiveerd’. Hierdoor ontstaat er snel en langdurige ontspanning in de aangedane spier.

Dry needling wordt in onze praktijk verzorgd door Janneke Nieuwenburg. Zij heeft de cursus ‘extremiteiten’ afgerond, wat inhoudt dat zij de spieren van de bovenste extremiteit (schouder, bovenarm, onderarm) en onderste extremiteit (Bil/heup, bovenbeen, onderbeen) kan behandelen middels dry needling.

Janneke Nieuwenburg