Artrose is een veelvoorkomende gewrichtsaandoening die optreedt wanneer het kraakbeen dat de gewrichten bedekt, degenereert. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit. Artrose kan in vrijwel ieder gewricht voorkomen. Veel voorkomende gewrichten waarin dit voorkomt zijn: knie, heup, wervelkolom, duim en schouder.

Symptomen van Artrose

Artrose kan zich op verschillende manieren manifesteren, maar enkele veelvoorkomende symptomen zijn onder meer:

 • Pijn: Gewrichtspijn die erger wordt bij beweging en na verloop van tijd kan toenemen.

 • Stijfheid: Moeite met het bewegen van het aangetaste gewricht, vooral na periodes van inactiviteit.

 • Zwelling: Soms kan het aangetaste gewricht opzwellen als reactie op ontsteking.

 • Verminderde mobiliteit: Het wordt moeilijker om het gewricht volledig te bewegen, wat dagelijkse activiteiten kan beperken.

Behandelingsopties voor Artrose

Hoewel artrose een degeneratieve aandoening is zonder genezing, zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar om de symptomen te beheren en de kwaliteit van leven te verbeteren. Fysiotherapie speelt een cruciale rol bij het beheer van artrose en kan omvatten:

 1. Oefentherapie: Gerichte oefeningen die zijn ontworpen om de spieren rond het aangetaste gewricht te versterken, de mobiliteit te verbeteren en de stabiliteit te vergroten.

 2. Fysiotherapie: Technieken zoals mobilisatie van de gewrichten kunnen helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de beweeglijkheid.

 3. Houdings- en bewegingsadvies: Het aanleren van een balans tussen belasting en belastbaarheid. Te weinig of teveel doen kan leiden tot klachten. Ook het maken van niet gecontroleerde bewegingen kan een verergering van klachten veroorzaken. 

Effect fysiotherapie bij Artrose

Fysiotherapie is een essentieel onderdeel van het behandelplan voor artrose vanwege de vele voordelen, waaronder:

 • Pijnverlichting: Gerichte therapieën kunnen helpen bij het verminderen van pijn en ongemak.

 • Verbeterde mobiliteit: Oefeningen en therapieën kunnen helpen bij het verbeteren van de beweeglijkheid van de aangetaste gewrichten.

 • Versterking van spieren: Het versterken van de spieren rond het aangetaste gewricht kan de stabiliteit en functie verbeteren.

 • Verbeterde kwaliteit van leven: Door symptomen te verminderen en functioneren te verbeteren, kan fysiotherapie de algehele kwaliteit van leven verbeteren.

Artrose kan een uitdagende aandoening zijn om mee te leven. Zonder behandeling kan artrose zich wisselend uiten. Met de juiste behandeling en ondersteuning kunnen mensen hun symptomen effectief beheren, hun functioneren verbeteren en achteruitgang afremmen. Onze fysiotherapeuten staan klaar om mensen met artrose te helpen bij het ontwikkelen van een gepersonaliseerd behandelplan dat is afgestemd op hun individuele behoeften en doelen. Neem vandaag nog contact met ons op om een afspraak te maken.